Waarom deze blog


In mijn werk als huisarts heb ik niet altijd de tijd om iets echt even goed en rustig uit te leggen. Met behulp van deze persoonlijke, informatieve en luchtige blog wil ik daar verandering in brengen. Zo help ik niet alleen die ene patiënt in mijn spreekkamer met zijn probleem, maar hopelijk meerdere lezers tegelijk die met soortgelijke vraagstukken zitten. De meest voorkomende vragen van mijn patiënten, zet ik om in simpele gezondheidstips voor iedereen. Met de kennis uit mijn werkervaring van bijna 10 jaar, hoop ik jouw leven wat gezonder te maken en je daarnaast een uniek kijkje achter de schermen te geven bij de huisartsenpraktijk.

Februari 2023

Een normale verkoudheid of toch een longontsteking - wanneer kan de CRP-test nuttig zijn in het onderscheid?

‘Ik word er niet goed van dokter, ik heb me al drie dagen ziek gemeld. Kan ik niet een kuurtje krijgen?’ Twee verwachtingsvolle ogen staren me aan, boven de druipende neus. Een foto van opgehoest geelgroen slijm op de mobiel wordt aan me getoond, om meer kracht bij de vraag te zetten. ‘Ik zie het’, antwoord ik terwijl ik een korte blik werp op het niet al te fraaie plaatje, ‘laten we maar eens wat gaan nakijken’.

Lees meer »

Wat te doen bij terugkerende blaasontstekingen?

Waar de ene vrouw nooit last heeft van een blaasontsteking zie ik de andere vrouw om de haverklap terugkomen met een irriterende buikpijn, kleine beetjes plassen en/of een pijnlijke urinestraal. Uiteraard komt het moment van deze blaasklachten altijd verkeerd uit. Net aan het begin van de vakantie of voor de zoveelste keer in het weekend… dan toch maar weer een kuurtje via de huisartsenpost aanvragen?

Lees meer »

Alles wat je moet weten over paracetamol

Met mijn koffer, een geprint visitebriefje en een pen in mijn hand loop ik een verzorgingstehuis binnen. Wachtend op de lift vang ik een gesprek achter mij op. Twee dames, boven de tachtig, bespreken het telefonisch contact met de huisarts van een dag eerder. ‘Ik kom niet meer vooruit, gaf ik hem aan’, vertelt de dame die langzaam richting de lift loopt met een stok in haar hand en een bol getrokken rug. ‘En weet je wat hij toen zei?’, vervolgt ze. ‘Nou?’, kijkt de andere dame haar nieuwsgierig aan. ‘Heeft u al een paracetamol geprobeerd…?’, met een harde toon en enige verontwaardiging komen de woorden uit haar mond. Ik wend mijn blik af en probeer mijn koffer te verbergen tussen mijn lichaam en de lift. Zou ze mij hebben gespot?

Lees meer »
Januari 2023

De darmen: hoe deze buitengewone, inwendige fabriek te onderhouden?

Het is een bijzonder systeem, van mond tot kont, dat dagelijks ons voedsel omzet tot een welgevormde hoop van restjes. Het darmstelsel zou zichzelf bij een sollicitatie kunnen omschrijven als een harde werker, gericht op productie draaien en een tikkeltje gevoelig. Hoe houden we deze werknemer in ons lichaam zo gemotiveerd mogelijk? Het is belangrijk om zijn talenten en tekortkomingen op een rijtje te gaan zetten.

Lees meer »

Slecht slapen: de nachtmerrie van iedereen

We kennen deze nachten allemaal: om tien over drie in de ochtend plots wakker worden en daarna elk uur op het klokje voorbij zien komen totdat de wekker gaat om half zeven. Vermoeid stap je uit bed. Het wazige gevoel in je hoofd houdt aan tot de lunchpauze en trekt daarna langzaam weg. De avond breekt aan. Nog even de laatste voorbereidingen en dan wordt het weer tijd voor de welverdiende nachtrust. Flashbacks van de vorige nacht komen naar boven. Het zal toch niet weer gebeuren?

Lees meer »

Wist jij dit over huisartsen? Vijf leuke weetjes

Een veelvoorkomend misverstand is dat artsen na de studie geneeskunde meteen aan de slag kunnen met werken als huisarts. Iemand die de studie heeft afgerond noemen we een basisarts. Maar om jezelf huisarts te noemen, moet je eerst nog de driejarige huisartsenopleiding volgen. Huisartsgeneeskunde is óók een specialisme, net als neurologie of interne geneeskunde. Uiteraard past het woord ‘specialisme’ meer bij een arts die zich heeft gespecialiseerd op één onderdeel van het lichaam. Maar daarom mag je ons als huisarts ook de specialist in veelzijdigheid noemen.

Lees meer »

Verhalen uit de praktijk


Het tenenkrommende video-examen

Achter mij zie ik het rode lampje van de camera schijnen. Hij doet het. Zo zelfverzekerd mogelijk loop ik naar de deur. ‘Dag mevrouw van de Berg, vindt u het goed als dit gesprek wordt opgenomen voor de huisartsenopleiding?’

Lees meer »

Stayin' alive

Mijn buik rammelt. Op mijn bureau staat een lauwe thee al twee uur op mij te wachten, tevergeefs, het ochtendspreekuur gaf geen ruimte om deze rustig op te drinken. Nog één patiënt, en dan kunnen de welverdiende boterhammen tevoorschijn komen uit het zorgvuldig ingepakte plastic zakje in mijn tas.

Lees meer »