Stoppen met roken: hoe het jou wel lukt

Gepubliceerd op 7 januari 2023 om 12:34

Als een ware detective probeer ik bij mijn patiënten uit te vogelen hoeveel sigaretten er per dag worden opgestoken. ‘Ach, dat valt wel mee hoor dokter, zo’n vijf tot tien sigaretten’. Tijdens mijn studie kreeg ik mee dat je dit getal minimaal met 1,5 moet vermenigvuldigen.

De kunst na het delen van het aantal sigaretten is om -voorzichtig- te peilen of de patiënt bereid is om na te denken over het stoppen met roken. Die voorzichtigheid heb ik onthouden nadat een rokende vrouw, rond de veertig jaar, verbaal tekeer ging toen ik haar het advies gaf om het sigarettenpakje aan de kant te leggen. Indien het antwoord wel enigszins positief klinkt, als: ‘nou… ik heb het al zo vaak geprobeerd, maar ik zou er eigenlijk wel mee moeten stoppen, hè?’, dan is het mijn taak om in te grijpen. Het geeft mij extra voldoening als het iemand uiteindelijk echt lukt om te stoppen. Maar hoe doe je dat dan, na de zoveelste stoppoging? Ik zet wat tips op een rijtje, die voor mijn succesvolle ex-rokers hebben geholpen:

 

Motivatie is alles

Indien je mindset niet volledig gericht is op het stoppen met roken, dan wordt het een zeer lastig verhaal. Je hebt die motivatie nodig om alle verleidingen op de korte en lange termijn te kunnen weerstaan. Bedenk voor jezelf waarom je wilt stoppen en noteer dit op een A4-tje of in je mobiel, zodat je op een zware dag weer terug kunt kijken waarom je die moeilijke stopperiode ook alweer bent begonnen. Als je het moeilijk vindt om redenen voor het stoppen te bedenken, dan kan je hier vast nog wel meer argumenten vinden.

 

Plan de datum en spread the news

Het is raadzaam om je omgeving mee te nemen in het stopproces en ze te laten weten welke dag het gaat worden dat jouw leven één van de belangrijkste gezondheidsstappen ooit gaat zetten. In één keer stoppen heeft een hogere slagingskans dan afbouwen. Maak vooraf ook een plan wat je gaat doen ter afleiding mocht de drang naar een sigaret zich toedienen: bel je een vriend(in); zet je je favoriete nummer op of neem je de nicotinekauwgom?

 

Gratis professionele hulp

Zeker als je al meerdere stoppogingen hebt gedaan, raad ik je aan om je deze keer te laten begeleiden door een professional. Vroeger deden huisartsen dit voornamelijk zelf, maar tegenwoordig hebben we hier ook goed getrainde praktijkondersteuners voor, die meer tijd voor je hebben en ook nog eens vergoed worden vanuit de basisverzekering. Zij spreken een paar keer met je af, voor en na de stopdatum, om je zoveel mogelijk te ondersteunen waar nodig.

Hulpmiddelen noodzakelijk?

Je kan ervoor kiezen om hulpmiddelen in het begin van het stoppen te gebruiken, denk aan nicotine-vervangende-middelen als pleisters of kauwgom. Het nadeel is dat je deze uiteindelijk ook weer moet afbouwen. Maar weet je van jezelf dat het anders een kansloze missie wordt, dan kan je hiermee wel jouw slagingskans vergroten. Medicatie is tegenwoordig ook beschikbaar, dit heeft wel meer nadelen qua bijwerkingen en is afhankelijk van je medische voorgeschiedenis of je het mag innemen. De e-sigaret wordt afgeraden, het houdt de gewoonte van ‘iets opsteken’ in stand en heeft daarnaast een slechte invloed op je luchtwegen.

 

Heb je de (niet vervuilende) smaak te pakken? Wil je jezelf fysiek fitter voelen dan ooit; nooit meer in de wachtrij voor dat dure pakje sigaretten en geen vieze lucht meer in je kleren? Go for it!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.