Diëten: wat de huisarts niet kent, vreet zij wél

Gepubliceerd op 4 januari 2023 om 19:25

Als er iets regelmatig terugkomt in de spreekkamer, is het de vraag hoe het toch kan dat iemand niet een gezond gewicht kan aanhouden?

Als ik even niet oplet, begint mijn patiënt een hele opsomming te geven van hoeveel boterhammen er genuttigd worden op de dag, dat er geen suiker meer in de koffie wordt gedaan en nergens extra zout aan wordt toegevoegd. Als ik het lijstje aanhoor, dan is het voor mij ook een raadsel waarom die BMI niet wil zakken. Nou is het algemeen bekend dat het erg lastig is om echt een eerlijk beeld van je eigen eetpatroon te hebben als je dit niet allemaal netjes op papier noteert. Ongemerkt komen er snel wat calorieën bij door te grote porties, vette tussendoortjes of traktaties op het werk.

Laat ik voorop stellen dat ik geen diëtist ben, het is zelfs verbazingwekkend hoe weinig een gezond eetpatroon aan bod komt in de studie Geneeskunde. Dat neemt niet weg dat mijn interesse in gezonde voeding erg groot is, en ik regelmatig tijdens het consult tips over voeding geef. Wat precies het juiste voedingspatroon is, is een te ingewikkelde vraag, dit hangt van zoveel factoren af dat ik het voor nu hou bij deze vijf algemene voedingstips, die ik zelf toepas in mijn leven:

1. De wekelijkse basis moet goed zijn

Die bestaat hoofdzakelijk uit groente, fruit, volkoren producten, noten en vette vis met daarnaast water, thee en koffie (de laatste wel met mate). Voor alcohol geldt, helaas voor velen, tegenwoordig het advies van nul glazen per dag. Eén stukje vlees per maand is al voldoende voor de vitamines die je hieruit nodig hebt. Ben je vegetariër? Ook prima, let dan wel op het toevoegen van vitamine B12 aan je dieet. De site www.voedingscentrum.nl raad ik vaak aan, zeker als je een specifieke dieetvraag heb, bijvoorbeeld bij allergieën of een te hoog LDL.

2. Focus op de lange termijn

Laat je niet verleiden tot een 3-maanden-crash-dieet. Het zal je vast lukken om in die tijd af te vallen, maar het lichaam gaat in een spaarstand door gebrek aan calorieën en zal deze extra hard gaan opslaan zodra je weer aan een standaard eetpatroon begint. Maak gezond eten het nieuwe normaal voor de rest van je leven.

3. Stress en afvallen gaan niet samen

Ben je van plan om je eetschema om te gooien, maar speelt er ook veel stress? Pak eerst die stress aan en focus je daarna op het gezondere eetpatroon. Zie het als iemand die rookt. Om te stoppen met roken in een stressvolle periode, is echt teveel gevraagd en leidt al snel tot een teleurstelling, waardoor de stress ook weer toeneemt.

4. Gezond eten is geen straf

Probeer het oprecht leuk te vinden dat je je eetpatroon gaat wijzigen. Ontdek nieuwe soorten groente, ga op zoek naar vegetarische recepten en betrek je omgeving erbij. Lust je bijvoorbeeld geen vis? Begin met een klein stukje vis proeven in een goed restaurant, hoe erg kan dat tegenvallen? Als kind tot aan de studententijd was ik mega kieskeurig in wat ik at. Boterhammen werden op school weggegooid, jus d’orange moest gezeefd worden en qua vis kon ik een stukje kibbeling al niet waarderen. Inmiddels durf ik te zeggen dat ik haast alles eet. Okay, een oester zal ik niet snel bestellen, maar mijn eetwereld is ruimer dan ooit.

5. Beweging ter ondersteuning

Bij afvallen haal je de meeste winst uit een gezond eetpatroon, maar intensieve beweging mag niet onderschat worden. Een valkuil ook hier is door in het begin te hard van stapel te lopen. Maak er geen acute obsessie van door om zes uur ’s ochtends jezelf af te matten bij de sportschool; dagelijks je stappenteller te checken of te trainen voor de marathon terwijl je nog nooit wekelijks een rondje hebt hardgelopen. Kies datgene waar je op het moment het meeste plezier uit haalt, dat kunnen ook lange wandelingen met de hond zijn, aquarobics of country dancing.

Zie je het al helemaal voor je hoe je al wandelend met de hond, met een appel in je hand, aan het nadenken bent over welke vegetarische hapjes je zelf gaat bereiden voor de komende verjaardag? Goed zo, je bent op het juiste, gezonde pad terecht gekomen. En nu niet meer verdwalen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.