Google-diagnose

Gepubliceerd op 2 januari 2023 om 11:45

Een jonge, vlotte dame zit voor mij in de spreekkamer. Ze werkt in de horeca, sport twee keer per week en gebruikt geen medicatie. ‘Ik ben de laatste maanden zo moe, soms wat duizelig en kan me niet zo goed concentreren. Nou had mijn oma van in de 80 ook iets aan haar lever en denk ik zelf aan leverinsufficiëntie aangezien al mijn klachten daarbij passen. Kan ik me hierop laten testen?’

Ai, daar is hij weer, de Google-diagnose. Niemand ontkomt er aan. De online wereld geeft antwoord op zoveel vragen. Een paar algemene klachten worden in het zoekbalkje geplaatst en met een paar klikken verder kom je er achter dat je ook wel eens de meest zeldzame vorm van levercirrose zou kunnen hebben. Dit gaat malen en malen in het hoofd en opeens voel je alle tien de symptomen die bij die specifieke diagnose passen. In angst bel je de huisartsassistente, die het uiteraard ook niet met zekerheid kan uitsluiten, en krijg je een afspraak over één week bij de huisarts, want eerder was er geen plek. Die week lig je elke nacht te woelen in je bed, zie ik ook niet iets geel uit mijn ogen? Uitgeput kom je bij de afspraak bij de huisarts aan, die akkoord gaat met een bloedonderzoek gezien de grote zorgen die er bij je spelen, ook al kon die geen afwijkingen bij het lichamelijk onderzoek vinden. Twee dagen later krijg je de uitslag doorgebeld: alles was helemaal in orde. De klachten trekken in de weken erna langzaam weg en je voelt je weer fit.

Dan, twee maanden later, is die buikpijn net boven de navel toch wel erg zeurderig aanwezig, nu al bijna anderhalve week. De laptop op tafel wordt open gezet. Toch maar weer even googelen…?

Stop hier.

Laat je niet verleiden om alles over buikpijn te gaan lezen op willekeurige sites die bovenaan komen op Google. Voor je het weet heb je een duur, onbewezen, kruidenmengsel gekocht of beland je op een forum waar je mee gesleurd wordt in de angsten van een ander. Moet je dan overal meteen de huisarts voor bellen? Nee, dat is ook niet de oplossing, en daarom hebben de artsen een betrouwbare, medisch onderbouwde website gemaakt waar je met haast alle lichamelijke of mentale klachten terecht kan: www.thuisarts.nl. Waar Google je vijand kan worden, is Thuisarts.nl je vriend die aangeeft wat je met de klacht zelf kan doen en wanneer je contact moet opnemen met de huisarts. Zonder het doel om je iets te verkopen. De site is ontstaan vanuit de richtlijnen die wij als huisarts zelf gebruiken (www.nhg.org). Het aanbod is zo uitgebreid, dat je je hier maanden mee kan vermaken, mocht je echt álles willen weten over je lichaam.

Kortom, weg met die Google-angst en op naar een gezonde toekomst met Thuisarts.nl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.