De naakte waarheid

Gepubliceerd op 1 januari 2023 om 22:13

‘Ik vind het heel vervelend voor u dokter, zo op de vroege ochtend, maar ik heb uitslag bij mijn vagina en ik moet het u toch even laten zien.’

Geregeld krijg ik een verontschuldigende opmerking als er iets onder het ondergoed bekeken moet worden. Het is invoelbaar, niemand heeft zin om een doktersbezoek hiervoor te gebruiken, ook ik weet hoe het is om een baarmoederuitstrijkje te laten afnemen. Uiteraard stel ik iedereen gerust dat je je echt niet voor mij hoeft te schamen (en meen dit oprecht). Gelukkig overheerst het vertrouwen in de meeste gevallen boven de ongemakkelijkheid en kan het onderzoek plaatsvinden, maar helaas komt het ook nog wel eens voor dat iemand door schaamte te lang een bezoek uitstelt.

Hoe is het dan voor ons om de schaamregio's van patiënten, net na onze koffie, te beoordelen?

Het helpt wellicht om te beseffen dat wij vanaf onze coschappen tot aan het einde van de huisartsopleiding al honderden mensen naakt hebben beoordeeld, inclusief het uitvoeren van het -door de patiënt gevreesde- inwendige onderzoek. Eenmaal afgestudeerd zie je in de huisartsenpraktijk dagelijks wel één of meerdere klachten van het genitaal voorbij komen. Door deze grote blootstelling zit er voor mij geen enkele vorm van beladenheid meer bij. Uiteraard was het als jonge coassistent best even gek om voor de eerste keer iemand inwendig te onderzoeken. Inmiddels is het voor mij net zo gewoon geworden als het kijken naar de keel met een lampje.

 

Maar wat als er mogelijk iets 'smerigs' te zien is?

Ook hier kan je je zorgen aan de kant zetten. Tijdens mijn tweejarige stage in het ziekenhuis als coassistent, heb ik genoeg sterk ruikende, necrotiserende wonden gezien bij de spoedeisende hulp; een enorme diversiteit aan anale afwijkingen bij de Maag-darm-lever afdeling en een breed kleurenpalet aan vaginale afscheiding bij de poli Gynaecologie.

Huisarts word je niet zomaar, je hebt interesse in álle kwalen van het menselijk lichaam. Dit geldt voor de nagel aan de kleine teen tot aan de bovenste haarwortel. En dus ook alles wat zich daartussen bevindt.

Met andere woorden, maak je vooral niet druk om je huisarts en durf jezelf figuurlijk maar zeker ook letterlijk bloot te geven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.