De Schijf van Vijf – oké of passé?!

‘Ik voel dat mijn weerstand aan het kwakkelen is, dokter. En dat terwijl ik gezond eet en twee keer per week aan het sporten ben. Ik neem dagelijks multivitaminen, drink veel kruidenthee en slaap zeker acht uur per nacht. Afvallen lukt ook heel moeilijk, moet ik niet aan een ander eetpatroon gaan denken?’

Lees meer »

4 tips om de perfecte patiënt te worden

Toen ik als coassistent meeliep met een zaalarts op de afdeling Interne geneeskunde ving ik een zin op in een gesprek tussen de arts en de patiënt, aan het bed. “Mevrouw, om u zo goed mogelijk te helpen, vragen wij aan onze patiënten om zo goed mogelijk ‘patiënt’ te zijn.” Zij bedoelde hiermee dat ze hoopte dat de mevrouw haar adviezen, om de bloeddruk te verlagen, ook echt zou toepassen zodat ze sneller zou herstellen. Ik vond het destijds een gewaagde zin van de arts, maar zag dat de mevrouw het goed oppakte. Door de jaren heen snap ik steeds beter waarom je de nadruk wilt leggen op een -gezamenlijke- verantwoordelijkheid. De arts kan het niet alleen oplossen met geruststellende woorden of een pilletje, er wordt ook wat van de patiënt gevraagd om de behandeling te laten slagen. Maar hoe doe je dat dan, de zogenaamde perfecte patiënt zijn?

Lees meer »

Huisarts, zorg je óók goed voor jezelf?

Wie het nieuws de laatste jaren een beetje volgt, zal niet ontgaan zijn dat men in de huisartsenwereld, op zijn zachts gezegd, niet zo blij is met het huidige zorgsysteem. De patiënten worden steeds ouder met complexere zorgvragen, terwijl in de spreekkamer die zenuwslopende tikkende klok jou tot een snelle afhandeling van het consult probeert te verleiden. Tel daarbij op dat de administratieve lasten toenemen en het zorgpersoneel regelmatig uitvalt wegens de hoge werkdruk, en je hebt ongeveer een beeld van hoe de zorgen van een gemiddelde huisarts eruitzien.

Lees meer »

Een ingreepje bij de huisarts? Voor deze 5 huidafwijkingen kan dat.

Hoe meer kleding er uit gaat met het warme weer, hoe meer ‘problemen’ er zichtbaar worden op de huid. Eerder gaf ik al aan dat schimmelnagels een populair onderwerp is bij het huisartsenspreekuur tijdens de lente, met het oog op teenslippers willen dragen in de zomer. Boven die teenslippers zal echter over een niet al te lange tijd ook weer de badkleding aangetrokken worden, en dus krijgen storende huidplekjes ook weer meer aandacht. Met als resultaat: een afspraak bij de huisarts met de vraag: hoe kom ik van die huidafwijking af?

Lees meer »

Hoe onderzoek je je eigen borsten op borstkanker?

Maar liefst één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Dit maakt het de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. We kennen allemaal waarschijnlijk wel iemand in onze directe omgeving die hiermee te maken heeft gekregen. Niet voor niks bestaat er het bevolkingsonderzoek borstkanker, voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar oud, om de diagnose vroegtijdig op te kunnen sporen. In deze blog wil ik je uitleg geven hoe je ook zelf alert kan zijn op veranderingen in je borsten en hoe je zelfonderzoek van de borsten toepast.

Lees meer »

De 10 meest aangevraagde bloedbepalingen bij de huisarts – wat kosten ze?

Wie kijkt er uit naar bloedonderzoek? Het idee van een prikje in de elleboog waarbij een buisje bloed afgetapt wordt, is voor genoeg mensen een reden om het doktersbezoek nog even uit te stellen. En als ik heel eerlijk ben, hou ik er zelf ook niet van. Het voelt zó onnatuurlijk om een strakke band om je bovenarm te krijgen, waarna een onbekend persoon met een naald in je elleboog gaat wroeten.

Lees meer »

Een normale verkoudheid of toch een longontsteking - wanneer kan de CRP-test nuttig zijn in het onderscheid?

‘Ik word er niet goed van dokter, ik heb me al drie dagen ziek gemeld. Kan ik niet een kuurtje krijgen?’ Twee verwachtingsvolle ogen staren me aan, boven de druipende neus. Een foto van opgehoest geelgroen slijm op de mobiel wordt aan me getoond, om meer kracht bij de vraag te zetten. ‘Ik zie het’, antwoord ik terwijl ik een korte blik werp op het niet al te fraaie plaatje, ‘laten we maar eens wat gaan nakijken’.

Lees meer »

Wat te doen bij terugkerende blaasontstekingen?

Waar de ene vrouw nooit last heeft van een blaasontsteking zie ik de andere vrouw om de haverklap terugkomen met een irriterende buikpijn, kleine beetjes plassen en/of een pijnlijke urinestraal. Uiteraard komt het moment van deze blaasklachten altijd verkeerd uit. Net aan het begin van de vakantie of voor de zoveelste keer in het weekend… dan toch maar weer een kuurtje via de huisartsenpost aanvragen?

Lees meer »

Alles wat je moet weten over paracetamol

Met mijn koffer, een geprint visitebriefje en een pen in mijn hand loop ik een verzorgingstehuis binnen. Wachtend op de lift vang ik een gesprek achter mij op. Twee dames, boven de tachtig, bespreken het telefonisch contact met de huisarts van een dag eerder. ‘Ik kom niet meer vooruit, gaf ik hem aan’, vertelt de dame die langzaam richting de lift loopt met een stok in haar hand en een bol getrokken rug. ‘En weet je wat hij toen zei?’, vervolgt ze. ‘Nou?’, kijkt de andere dame haar nieuwsgierig aan. ‘Heeft u al een paracetamol geprobeerd…?’, met een harde toon en enige verontwaardiging komen de woorden uit haar mond. Ik wend mijn blik af en probeer mijn koffer te verbergen tussen mijn lichaam en de lift. Zou ze mij hebben gespot?

Lees meer »

De darmen: hoe deze buitengewone, inwendige fabriek te onderhouden?

Het is een bijzonder systeem, van mond tot kont, dat dagelijks ons voedsel omzet tot een welgevormde hoop van restjes. Het darmstelsel zou zichzelf bij een sollicitatie kunnen omschrijven als een harde werker, gericht op productie draaien en een tikkeltje gevoelig. Hoe houden we deze werknemer in ons lichaam zo gemotiveerd mogelijk? Het is belangrijk om zijn talenten en tekortkomingen op een rijtje te gaan zetten.

Lees meer »

Slecht slapen: de nachtmerrie van iedereen

We kennen deze nachten allemaal: om tien over drie in de ochtend plots wakker worden en daarna elk uur op het klokje voorbij zien komen totdat de wekker gaat om half zeven. Vermoeid stap je uit bed. Het wazige gevoel in je hoofd houdt aan tot de lunchpauze en trekt daarna langzaam weg. De avond breekt aan. Nog even de laatste voorbereidingen en dan wordt het weer tijd voor de welverdiende nachtrust. Flashbacks van de vorige nacht komen naar boven. Het zal toch niet weer gebeuren?

Lees meer »

Wist jij dit over huisartsen? Vijf leuke weetjes

Een veelvoorkomend misverstand is dat artsen na de studie geneeskunde meteen aan de slag kunnen met werken als huisarts. Iemand die de studie heeft afgerond noemen we een basisarts. Maar om jezelf huisarts te noemen, moet je eerst nog de driejarige huisartsenopleiding volgen. Huisartsgeneeskunde is óók een specialisme, net als neurologie of interne geneeskunde. Uiteraard past het woord ‘specialisme’ meer bij een arts die zich heeft gespecialiseerd op één onderdeel van het lichaam. Maar daarom mag je ons als huisarts ook de specialist in veelzijdigheid noemen.

Lees meer »