De 10 meest aangevraagde bloedbepalingen bij de huisarts – wat kosten ze?

Gepubliceerd op 11 maart 2023 om 15:26

Wie kijkt er uit naar bloedonderzoek? Het idee van een prikje in de elleboog waarbij een buisje bloed afgetapt wordt, is voor genoeg mensen een reden om het doktersbezoek nog even uit te stellen. En als ik heel eerlijk ben, hou ik er zelf ook niet van. Het voelt zó onnatuurlijk om een strakke band om je bovenarm te krijgen, waarna een onbekend persoon met een naald in je elleboog gaat wroeten.

 

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Als co-assistent liep ik mee met een huisarts die gebeld werd door een prikzuster of hij echt álle bloedbepalingen wilde controleren voor meneer de Vries. Het bleek dat ze inmiddels al zeven buisjes bloed had afgenomen bij meneer de Vries, omdat álle vakjes op het bloedprikformulier waren aangekruist. Uiteraard had de huisarts dit niet zelf zo ingevuld, maar had meneer de Vries blijkbaar zelf de behoefte om een héle uitgebreide check te willen laten verrichten. Tegenwoordig kunnen dit soort missers niet meer voorkomen, omdat het bloedprikformulier digitaal wordt verzonden. Wel zo handig.

 

Maar wat zijn nou wel goede redenen om je bloed te laten checken en hoeveel ben jij daar tegenwoordig aan kwijt? Lees hier meer over in deze blog.

Wanneer is bloedonderzoek zinvol?

Bloedonderzoek kan om meerdere redenen nuttig zijn om uit te voeren. In het algemeen wordt het gebruikt om bij typische klachten van een aandoening de diagnose te bevestigen, denk aan het controleren van het suikergehalte in je bloed bij klachten van veel dorst en veel plassen, om te testen op suikerziekte.

 

Het kan ook worden ingezet bij zogenoemde atypische klachten (die niet duidelijk bij een aandoening horen) om te kijken of er toch iets gevonden wordt in het bloed dat de klachten zou kunnen verklaren. Denk aan het aanvragen van een algemeen bloedonderzoek bij langdurige moeheidsklachten waar nog geen oorzaak voor gevonden is.

 

Een andere reden voor een bloedcontrole, is om de ernst van een aandoening in te kunnen schatten, bijvoorbeeld of je wel of geen antibiotica moet starten bij een mogelijke longontsteking.

 

De rekening vanuit het eigen risico

Maar wat kost tegenwoordig een algemeen bloedonderzoek via de huisarts? Een consult bij de huisarts wordt vanuit je basisverzekering vergoed, maar extra onderzoek als een bloedtest zal vanuit het eigen risico moeten worden betaald. Handig dus, als je samen met je arts overweegt extra onderzoek in te zetten, om te weten wat voor effect het zal hebben op de inhoud van je portemonnee.


Persoonlijk is het voor mezelf ook zinvol dat ik dit even op een rijtje zet, aangezien ik bij het aanvragen van bloedonderzoek −helaas− geen overzicht in beeld krijg hoeveel dit nou voor de patiënt zal gaan kosten. Wel zo fijn om die informatie vooraf te kunnen delen.

 

Kosten voor een algemeen bloedonderzoek

Hieronder volgen de prijzen van de tien bloedbepalingen die ik zelf het meest aanvraag tijdens mijn werk, in willekeurige volgorde. Met daarnaast een uitleg over wat de bepaling inhoudt en waarvoor die meestal aangevraagd wordt. Dit is een beknopte versie, in de praktijk kunnen er tientallen redenen zijn waarom we als huisarts een algemeen bloedonderzoek willen laten verrichten.

De kosten, anno 2023, heb ik op de website van een lokaal diagnostisch centrum opgezocht waar ik mijn patiënten naartoe verwijs. Per regio kunnen er uiteraard kleine prijsverschillen zijn.

 

 

Bloedbepaling Omschrijving Prijs Wanneer controleren?
Hemoglobine (Hb) Hiermee controleer je of er bloedarmoede speelt, het geeft het zuurstoftransport in het bloed weer. €2,01 Bij moeheid, kortademigheid of (veel) bloedverlies.
IJzer Een bestanddeel van de rode bloedcel. €2,62 Een verlaagd ijzergehalte is één van de oorzaken van bloedarmoede en wordt dus bij een laag Hb nagekeken.
Kreatinineklaring Geeft de nierfunctie weer. €5,78 Belangrijk om te meten bij een hoge bloeddruk, een oude leeftijd of bij het gebruik van bepaalde medicatie.
TSH Een hormoon dat te maken heeft met de schildklierfunctie. €5,53 Bij klachten als moeheid, traagheid of aankomen in het gewicht, om te kijken of er sprake is van een ‘traag werkende schildklier’. Of bij gejaagdheid, moeheid en afvallen, als er gedacht wordt aan een ‘snel werkende schildklier’.
ALAT Een leverenzym, zegt iets over de leverfunctie. €2,20 Bij moeheid, geelzucht, pijn in de bovenbuik of bij gebruik van medicatie die invloed heeft op de leverfunctie.
Glucose De suikerwaarde €1,90 Bij veel dorst of veel plassen, m.a.w. bij verdenking op suikerziekte.
Leukocyten De witte bloedcellen, ook wel je 'afweercellen'. €2,09 Bij een acute of terugkerende infectie(s)
CRP Een eiwit dat iets zegt over de mate van een ontsteking/infectie. €4,71 Indien er twijfel is over de ernst van een longontsteking. Of ter controle op bijvoorbeeld een blindedarmontsteking.
Bezinking (BSE) De snelheid waarmee rode bloedcellen naar beneden zakken in een bloedbuis. Geeft informatie over chronische processen in het lichaam. €2,23 Bij langdurige moeheid, onbedoeld afvallen of herhaaldelijk ziek zijn.
Vitamine D Een vitamine die het meest te verkijgen is door zonlicht op de huid. €9,43 Wordt meestal op verzoek van de patiënt aangevraagd. Heb je een getinte huid? Dan is het advies sowieso om vitamine D dagelijks in te nemen, en hoeft de waarde ook niet bepaald te worden.

'To test or not to test?'

Vallen de kosten jou mee en denk je: 'doe mij ook maar zo'n algehele bloedcontrole'? Bedenk wel dat bloedonderzoek aanvragen zonder dat er lichamelijke klachten zijn, niet geadviseerd wordt door huisartsen. Bloedbepalingen kunnen als aanvullend onderzoek heel zinvol zijn, maar niet als willekeurige metingen. Bespreek altijd goed met je huisarts of het in jouw geval waarde kan hebben voor het vervolgbeleid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.