Wat te doen bij terugkerende blaasontstekingen?

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 14:53

Waar de ene vrouw nooit last heeft van een blaasontsteking zie ik de andere vrouw om de haverklap terugkomen met een irriterende buikpijn, kleine beetjes plassen en/of een pijnlijke urinestraal. Uiteraard komt het moment van deze blaasklachten altijd verkeerd uit. Net aan het begin van de vakantie of voor de zoveelste keer in het weekend… dan toch maar weer een kuurtje via de huisartsenpost aanvragen?

Zoals je merkt, richt ik me voor dit onderwerp even tot de (gezonde, niet-zwangere) vrouw, aangezien mannen toch veel minder vaak deze klachten vertonen. Maar lees als man vooral verder als je jouw partner, zus of moeder beter wilt begrijpen.

 

Niet standaard een kuurtje

Voorheen kon een gezonde vrouw, die de klachten van een blaasontsteking herkende, een antibioticakuur via de telefoon aanvragen bij de huisarts. De richtlijnen zijn hierin veranderd en het advies is nu -niet boos op de doktersassistente worden dames- dat de urine altijd eerst getest moet worden. Het is ook niet erg om even een paar dagen te wachten met testen, indien je er niet ziek bij bent, om te zien of de klachten vanzelf wegtrekken.

Heb jij minimaal drie keer per jaar een kuur nodig om van de blaasontsteking af te komen? Dan zijn er extra opties om die terugkerende urineweginfecties te voorkomen.

 

Hoe voorkom ik zelf een blaasontsteking?

Hoewel de meeste vrouwen dit rijtje kunnen dromen, ga ik toch nog even herhalen waar je zelf op kan letten om een blaasontsteking te voorkomen. Misschien als extra boost voor jouw motivatie: persoonlijk heb ik in mijn leven maar één keer een blaasontsteking gehad. Voor mij werken deze preventieve maatregelen dus erg goed:

  • Houd de plas niet op als je aandrang voelt
  • Plas de blaas goed leeg
  • Drink voldoende (water), zeker 2 liter per dag
  • Na de gemeenschap direct plassen
  • Indien relevant:  geen condooms met spermadodende glijmiddelen gebruiken


Wat kan de huisarts doen bij terugkerende blaasontstekingen?

Als je bovenstaande maatregelen toepast en desondanks zeker drie keer per jaar een urineweginfectie doormaakt, dan kan je samen met de huisarts gaan kijken naar preventieve medicatie.

De volgende opties voor jouw blaasmisère zijn mogelijk:

  1. Cranberrytabletten. Uit onderzoek blijkt nog niet met zekerheid dat dit helpt om een blaasontsteking te voorkomen, maar in de praktijk kom ik regelmatig vrouwen tegen die er veel baat bij hebben. Het is verder niet belastend voor het lichaam, dus het valt zeker te proberen.
  2. Hormoonovules of -crème, vaginaal toe te passen. Dit is een optie voor vrouwen na de menopauze.
  3. Antibiotica die alleen binnen twee uur na de gemeenschap wordt ingenomen. Deze behandeling is uiteraard bedoeld voor de vrouwen die regelmatig na de gemeenschap een blaasontsteking krijgen.
  4. Antibiotica die continu wordt ingenomen. Dit houdt in dat je één keer per dag een tablet preventief inneemt, meestal gaat dit om een lagere dosering dan bij de behandeling van een eenmalige blaasontsteking.

Voor alle medicamenteuze maatregelen geldt dat ze na enkele maanden geëvalueerd moeten worden met de huisarts en ook weer worden afgebouwd aan de hand van de klachten. In enkele gevallen zal er een verwijzing naar een uroloog nodig zijn. Zoals bij (aanhoudend) bloed in de urine, niet goed kunnen plassen of een uitbreidende infectie van de urinewegen.

Een blije blaas

Zit je inmiddels al een tijdje te lezen achter de laptop of te scrollen op je mobiel? Sta op, ga naar het toilet, plas goed uit en pak daarna een groot glas water. Zorg voor een blije blaas en voorkom zo voor jezelf terugkerende ongemakken.

Reactie plaatsen

Reacties

Marja Groenveld
een jaar geleden

Beste Dokter
Het klinkt allemaal simpel, maar ik heb dit jaar al voor de 5 de keer blaasontsteking!
Uroloog zegt alles is goed.
Ik ben 77 jaar en dit is een pure ellende.
Met een Hartelijke groet
Marja Groenveld.

Tips van de Huisarts
een jaar geleden

Beste Marja, wat ontzettend vervelend voor u. Ik heb u even een mail gestuurd. Met vriendelijke groet