Een ingreepje bij de huisarts? Voor deze 5 huidafwijkingen kan dat.

Gepubliceerd op 17 mei 2023 om 11:04

Hoe meer kleding er uit gaat met het warme weer, hoe meer ‘problemen’ er zichtbaar worden op de huid. Eerder gaf ik al aan dat schimmelnagels een populair onderwerp is bij het huisartsenspreekuur tijdens de lente, met het oog op teenslippers willen dragen in de zomer. Boven die teenslippers zal echter over een niet al te lange tijd ook weer de badkleding aangetrokken worden, en dus krijgen storende huidplekjes ook weer meer aandacht. Met als resultaat: een afspraak bij de huisarts met de vraag: hoe kom ik van die huidafwijking af?

Men denkt al snel aan een verwijzing naar een dermatoloog of chirurg. Het is blijkbaar niet algemeen bekend dat de huisarts ook best wel wat dingetjes zelf kan weghalen. In deze blog vertel ik je daarom graag wat meer over welke huidplekjes wél door de huisarts met een ingreepje behandeld kunnen worden.

Wat is de reden van de ingreep?

Als eerste maakt het wel uit waarom je het plekje weg wilt laten halen. Is het vooral voor het oog storend? Schuurt het langs de kleding waardoor het elke keer open gaat? Of is het de laatste weken snel gegroeid met een verandering qua kleur?

Met andere woorden, gaat het hier om een goed- of kwaadaardig plekje? In het eerste consult kijk ik naar wat voor soort zwellinkje het precies is, om te bepalen wat de beste optie is qua ingreep en of ik die zelf kan toepassen of dat er een verwijzing nodig is.

Welke huidplekjes haalt de huisarts weg?

Onderstaande, veelvoorkomende, huidaandoeningen kan de huisarts meestal zelf weghalen:

1. Atheroomcyste

Dit is een zwelling die onder de huidlaag zit, gevormd door vastzittend talg. Je ziet ze vaak op het hoofd, in de nek en op de rug. Het witte talg dat er tijdens de ingreep uit zal komen, is meteen een bevestiging voor de diagnose.

2. Lipoom

Een vetbultje onder de huid. Kenmerkend is dat dit heel zacht aanvoelt, vergelijkbaar met het indrukken van je duimmuis.

3. Verruca seborrhoica

In de volksmond ook wel een ‘ouderdomwrat’ genoemd. Als ik dit zo benoem, zeg ik er vaak wel even bij dat jonge mensen ook dit soort plekjes hebben. Het is meestal een wat grijs-bruine plek die wat ruw aanvoelt. Deze plekken zijn met een zogenoemde ‘shave-methode’ te behandelen, waarbij met een scherpe lepel de plek onder verdoving wordt weggeschraapt. Het voordeel van niet met een mesje te hoeven snijden is dat er ook geen litteken achterblijft.

4. Fibromen

Zachte, huidkleurige gesteelde zwellinkjes.

5. Traag groeiende huidkankers

Bij een verdenking hierop wordt er meestal eerst een biopt verricht door de huisarts. Onder verdoving wordt een klein stukje weefsel naar een laboratorium gestuurd. Indien er sprake is van een voorstadium van huidkanker (zoals actinische keratose) dan kan dit eerst behandeld worden met bijvoorbeeld stikstof. Mocht er uit de uitslag van het biopt een huidkanker als basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom komen, dan ligt het aan de expertise van de huisarts of hij/zij deze zelf wilt weghalen of dat een verwijzing naar een dermatoloog meer passend is.

Wanneer stuurt de huisarts je door?

1. Verdenking melanoom

Indien er bij de controle van je huidplek gedacht wordt aan een melanoom, een woekering van pigmentcellen, zal er een spoedverwijzing plaatsvinden naar een dermatoloog.

2. Moeilijke locatie van de zwelling

Als er bijvoorbeeld een jonge vrouw komt die een plekje in haar gezicht wilt laten weghalen, dan zal ik dat zeker niet zelf doen. In deze situatie wil je uiteraard dat het achterblijvende litteken zo klein mogelijk wordt en dan kan ik het beter overlaten aan artsen die dagelijks te maken hebben met chirurgie.

3. Té grote plek

Het zal per huisarts verschillen hoe groot de plek moet zijn voordat hij of zij terugdeinst om er mee aan de slag te gaan. Er zijn huisartsen die voordat ze aan de huisartsopleiding beginnen twee jaar op de chirurgie hebben gewerkt en niet snel onder de indruk zijn. Maar er zijn ook huisartsen, zoals ik, die alleen chirurgie-stages tijdens de opleiding hebben gevolgd. In mijn geval houd ik er wel rekening mee dat ik niet aan een té grote klus ga beginnen, om zo een mini-bloedbad op mijn onderzoeksbank te voorkomen.

Mini-chirurg

Kortom, de huisarts kan, als specialist is veelzijdigheid, ook als een mini-chirurg worden beschouwd. Informeer dus vooral bij je eigen huisarts wat hij of zij jou voor jou kan betekenen qua snijwerk bij huidzwellinkjes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.